Apartman ve site aidatı ülkemizde sıklıkla tartışma konusu olan hususlar arasında kabul edilmektedir. Giderlerin abartıldığı ya da eşit bir paylaşımın yapılmadığı iddiası ile gündeme gelen apartman ve site aidatı ile ilgili bütün merak edilenleri 2M Yönetim olarak cevaplıyoruz.

Site Aidatı Nedir?

Site aidatı; apartman ya da sitede yaşayanların aylık/yıllık giderlere katılması amacıyla ödedikleri ücretlerdir. Aidat genel itibarıyla yapıyı kullanandan tahsil edilmektedir. Bu durumda aidatın sorumlusu kat maliki ya da kiracıdır. Ancak herhangi bir kiracının olmadığı ve kullanılmayan yapıların aidatı kat maliklerinden alınmaktadır.

Site kararına göre aylık ya da yıllık toplanan giderlerde günlük kullanımı ilgilendiren masrafları kiracı öder. Fakat yalıtım ve güvenlik sistemleri gibi kalıcı çözümler için yapılan giderlerin kiracı tarafından ödenmesi söz konusu olmaz. Amacı sitenin finansal sürdürülebilirliğini sağlamak olan site aidatı ödenmediğinde Borçlar Kanunu gereği borcun ifa edilmemesi durumu ortaya çıkar.

Apartman ve Site Aidatı Nasıl Hesaplanır?

Apartman ve sitede yaşayanların ödemekle yükümlü olduğu site aidatı hesaplamasında farklı çözümler vardır. Bazı yapılarda aylık hesaplamalar yapılarak giderlere göre bir aidat belirlenmesi söz konusudur. Diğer yandan site aidatı sabittir. Yıllık giderlerin tahmin edilmesi üzerinden aylara bölünmesi sonrasında her ay sabit bir bedel toplanmaktadır.

Site aidatının sabit olduğu apartman ve sitelerde genellikle yönetim bütçesinde fazla para birikmesi durumlarıyla karşı karşıya kalınmaktadır. Bu nedenle de her ay yapılan hesaplamalar ışığında o ayın gideri kadar aidat ödemesi yapılması çok daha sağlıklı olacaktır.

Site Aidatıyla Alakalı Dikkat Edilmesi Gerekenler

Site aidatı genel itibarıyla tartışma konusu olsa da bu tartışmayı sonlandıracak yegâne husus giderlerin kontrolüdür. Giderleri her ay kontrol ederek ve küçük fiyat araştırmaları yaparak doğru sonuçlara ulaşmak muhtemeldir.

2M Yönetim olarak site aidatı hesaplamaları ve aidat ile alakalı diğer bütün konularda sizlere destek oluyoruz. Site sakinlerinin kafasında soru işaretine yer vermeyecek bir hizmet anlayışıyla yaşamı kolaylaştırıyoruz. Üstelik şeffaf bir yönetim anlayışı çerçevesinde bütün giderleri site sakinleriyle paylaşıyoruz. Böylelikle site aidatı konusundaki soru işaretlerini gideriyoruz.