Özel güvenlik hizmetleri, siteler içerisinde belirli bir kanun düzeyinde verilmektedir. Bu kanun ise 5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu’dur. Bu kapsamda site yönetimi, bina yönetimi ve apartman yönetimi bir araya gelerek karar almalı, sonrasında yönetici ile valiliğe müracaat ederek “özel güvenlik izni” alınmalıdır. Bunun sonrasında binanın ve tesisin daha güvenilir olabilmesi için fiziki ve elektronik güvenlik tedbirleri alınarak herhangi bir tehlikeye karşı caydırıcı tedbirler devreye sokulabilmektedir.

Bu yazılara da göz atabilirsiniz:

Apartmanda Ortak Alan İşgali Nedir?

Site Yönetim Planı ve Site Aidatı Nedir? 2023 Güncel

Apartman Özel Güvenlik Kanunu, apartman ve site içerisine özel güvenlik izni alabilmeyi sağlamaktadır. Eğer 5188 sayılı kanunda yer alan izne sahip değilseniz, koruma amaçlı sitelerde özel güvenlik hizmeti de alamazsınız. Bu izin için de yine yönetim kurulu ya da genel kurulun kararı ile valiliğe başvurulmalıdır.

Güvenlik Görevlisinin Görevi Nedir?

Güvenlik görevlileri, temel görev bazında güvenlik sağladıkları ya da korudukları alanlara, kişilere karşı yapılacak olan saldırılar için çeşitli önlem almaktadır. Caydırıcı nitelikte bulunan bu güvenlik hizmeti, saldırganın haksız bir eylem yapmadan önce durdurulması için vardır.

Bu duruma bir örnek verecek olursak eğer; bir alışveriş mağazasına giren bir suçlu düşünün. Bu suçlu, birçok insanı darp etmek istiyor ancak kapıda duran güvenlik görevlilerine rastlıyor. Bu görevliler, suçlunun psikolojik olarak caydırılmasını sağlamaktadır. Eğer bir saldırı gerçekleşirse, görevliler tarafından müdahale gerçekleştirilir ve hemen kolluk kuvvetleri aranır.

Sitelerde özel güvenlik hizmetleri gibi daha birçok alanda görevlilerin çeşitli yükümlülükleri vardır. Bunlar şu şekildedir:

İhbar yükümlülüğü

Olay yerinin korunması yükümlülüğü

Kolluğun talebinin yerine getirilmesi yükümlülüğü

Bu yükümlülükler ile beraber başarılı bir güvenlik hizmeti sağlanmış olur.

Site Güvenlik Yönetmeliği

Güvenlik hizmetlerine yönelik kanunda yer alan çeşitli maddeler vardır. Bunlar arasında yer alan 1.ci madde özel güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesini sağlayan esas ve usulleri belirtmektedir. Madde 2, güvenlik hizmetinin verilmesine ve bu hizmeti yapacak kişinin ruhsatlandırılmasına dair esas ve usulleri belirtir. Madde 3 ise kişilerin silahlandırılması gibi çok daha kapsamlı durumları ele alır ve yetkilendirir. Bu gibi durumlar genel olarak toplantılar, konserler ve bunun gibi alanları kapsar.

Site güvenlik yönetmeliği, madde 4 ve madde 5’ide içermektedir. Bu maddeler güvenliğin kaldırılması ve şirketlerin özel güvenlik alanları içerisinde çeşitli faaliyetlerde bulunmasını kapsar.

 

Bu yazı 17.04.2023 tarihinde yayına alınmıştır.