Gayrimenkul alım ve satım işlemleri, işlem masrafı, tapu harcı ve çeşitli vergilerin ödemesini almaktadır. Bu ödemeler, devlet tarafından tahsis edilir. Gayrimenkul değer artışı için alınan vergi, bu alım satış işlemleri sırasında tahsis edilen vergilerden bir tanesidir. Bir gayrimenkul satın alarak 5 sene sonra satan bir kişi, bu vergiyi ödemek zorundadır. Bu gibi durumlarda ise miras ya da bağış gibi işlevler ile vergi istisnada tutulur. 5 senelik sürecin işleyişinde ise esas alınan tarih, tapunun devrinin yapıldığı tarihtir.

Bu yazılara da göz atabilirsiniz:

Plaza Yönetim Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Apartman ve Site Yönetim Planı Nasıl Hazırlanır? 2023 Güncel

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Nedir?

Gayrimenkulünü satan kişiler, devlet için belirli bir vergi ödemek zorundadır. Bu verginin adı ise değer artış kazancı vergisidir. Bir gayrimenkul satın aldıysanız eğer, bu satın alma tarihinden 5 sene sonra bir değer artışı ile karşılaşabilirsiniz. Örnek verecek olursak eğer; 200bin TL’ye aldığınız bir konut, 5 sene sonra 250bin TL olarak tapuda gözükebilir. İşte bu eski ve yeni değer arasında görülen farktan dolayı da gayrimenkul sahiplerinin gayrimenkul değer artışı vergisini vermeleri gerekmektedir. Burada yapılan işlem ile amaçlanan durum, yaşanan bu artış sonucunda yapılan satıştan kazanç vergisini tahsis etmektir. Örnekte de söylediğimiz gibi 200bin TL’den 250bin TL’ye çıktığı zaman elde edilen 50bin TL’lik kazanç, bir kazanç vergisine tabi tutulur ve gayrimenkul sahipleri bu vergi miktarını ödemek zorundadır.

Gayrimenkul Değer Artışı Kazancı Vergisi Hangi Tür Gayrimenkuller İçin Ödenmektedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan resmi açıklamalar, şu alanlar üzerinde bir vergilendirmenin yapıldığını belirtmektedir:

Araziler ve binalar

Memba suları, maden suları

Çakıl ve kum çıkarma alanları, taş ocakları ve madenler

Kiremit ve tuğla harmanları

Voli mahalleri, tuzlalar, dalyanlar

Gemi ve gemi payları, motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları

Gayrimenkul olarak tescil edilmiş olan çeşitli haklar

Bu ve bunun gibi alanlar, değer artışı kazancı vergisine tabi tutulmaktadır.

Değer Artış Kazancı Vergisi Hangi Durumlarda Ödenmez?

Sahip olunan gayrimenkul, sahibi tarafından çocuklarına ya da eşine direkt olarak devredilmiş ise “Veraset ve İntikal Vergisi” alınacağından dolayı, gayrimenkul değer artışı vergisi istenmez. Bu verginin alınabilmesi için gayrimenkulün satışmış olması ve bu satıştan da bir kazanç elde edilmiş olması gerekir. Bunun aksine bir derneğe ya da vakfa da bağış yaparsanız, yine vergiye tabi tutulmazsınız. Alış ve satış tutarınız aynı ya da çok yakınsa, bu aşamada da herhangi bir vergi ödemenize gerek yoktur. Örnek vermek gerekirse eğer; 2010 senesinde 100bin TL’ye aldığınız bir evi 2020 senesinde 110bin TL’ye satıyorsanız, bunun için bir vergi ödemenize gerek yoktur.

 

Bu yazı 17.04.2023 tarihinde yayına alınmıştır.