Eylül ayı yaklaşırken soğuk ve yağışlı havalara bahçenizi de hazırlamayı unutmayın.  Bahçenizi sonbahara hazırlarken yararlanabileceğiniz peyzaj uygulamalarını aşağıda sizler için listeledik!

 

  • Öncelikle yazdan kalan fideleri sökmeli ve yeni dikeceğiniz bitkiler için toprağınızı hazırlamalısınız, bu süreçte yeni bitkilerinizi dikmeden önce toprağı yaklaşık 1 hafta dinlendirmeli, çapalamalı ve gerekli bakımı sağlamalısınız.
  • Çimin ve bitkilerinizin direncini ilaçlama ve gübreleme yoluyla arttırmak, sonbahar bahçe bakımı sırasında yapılacak en önemli şeylerden biridir. Dolayısıyla ilaçlama ve gübreleme programlarına sonbahar aylarında da devam etmek gerekir. Ayrıca Eylül ve Ekim aylarındaki yağış miktarı bitkileriniz için yeterli olmayabilir, bu aylarda sulamayı birden bırakmak yerine sulamaya devam etmelisiniz.
  • Sonbahar aylarında bahçenize dökülen yaprakları toplamak ve çim aralarını tırmık yardımıyla temizlemek toprağı havalandırmanıza yardımcı olacaktır. Sonbahar aylarında toprağın bitkisiz olması gerektiğini düşünmeyin, gelecek yağışlı günler ve sert havalar ekili bitkiler sayesinde toprağınıza daha az zarar verecektir.
  • Yeni çim yapılacaksa, drenaj, sulama sistemi gibi alt yapı uygulamalarını kontrol etmeniz veya ihtiyaca göre yeniden yaptırmanız gerekmektedir.
  • Sonbahar aylarında bahçenizde kullanabileceğiniz bazı bitki ve çiçek önerileri; balon çiçeği, ballıca otu, güneş gözü, yenidünya çiçeği, kasımpatı, çuha çiçeği, çalılar, sarmaşık, çim…

 

Sonbahar Aylarında Mobilya Bakımı Nasıl Olmalı?

 

Yaz ve ilkbahar aylarında sıkça vakit geçirilen bahçelerde, mobilyalar olmazsa olmazlardan. Fakat sonbahar gelirken bitkiler ve toprak dışında mobilyaların da bakıma ve düzenlenmeye ihtiyacı olacaktır.

  • Yağışlı havaların gelmesiyle, bahçede vakit geçirmek ilkbahar ve yaz aylarında olduğu kadar kolay olmayabiliyor. Bu sebeple bahçelerinizde çardak ve pergola gibi koruyucu platformlar tercih edebilirsiniz. Bu şekilde hem bahçeniz hoş bir görünüme kavuşacak, hem de bahçenizde yağmura karşı korunaklı bir mekan elde etmiş olacaksınız.
  • Kış mevsimine yaklaştıkça hava erken karardığı için, bahçelerde önemli bir konu da aydınlatmadır. Aydınlatma sistemini seçerken estetik dışında yağışlı havalara dayanıklı olmasına da dikkat etmelisiniz. Bahçenizde bir çardak veya pergola varsa, tavandan sarkan aydınlatmaları dekorasyon açısından tercih edebilirsiniz. Böylece bahçeniz çok sıcak bir görünüme kavuşacaktır.
  • Bahçenizde demir veya plastik malzemeden yapılmış salıncak gibi mobilyalarınız varsa ve bunları sonraki ilkbahar sezonuna kadar saklamak istiyorsanız; mevsim bitiminde silerek mobilya kılıfı ile kaplayarak saklayabilirsiniz.
  • Bahçenizi sonbahara hazırlarken mobilyalarınıza yapmanız gereken bakımlar arasında zımpara önemli bir yere sahiptir. İhtiyaç olan yerleri zımparalamalısınız. Zımparaladığınız yerlere fırça yardımıyla mobilyanıza uygun bir yağ (teak yağı) uygulamalısınız. Son olarak demir ve plastik malzemeli mobilyalarınıza yapacağınız gibi, diğer mobilyalarınızı da mobilya kılıfı ile kaplayarak saklamalısınız.