Kazan dairesi yönetmeliği tesislerdeki kazan dairesine yönelik birtakım prosedürleri kapsıyor. Yönetmelik, kazanın nasıl olması gerektiğinden nereye yerleştirilmesi gerektiğine kadar detaylı beyanlara sahip. Güvenlik açısından kazanla ilgili yönetmelik kurallarını uygulamak önemli. Ayrıca yüklenici firma kazan dairesini yönetmeliğe uygun inşa etmek durumunda.

Kazan Dairesi Nedir?

Kazan dairesi tesisin ihtiyacı olan sıcak suyun sağlanması veya iklimlendirme için kullanılan sistemdir. Katı, sıvı veya gazdan oluşan yakıtın ısıya dönüştürülmesi ile elde edilen enerji tesise dağıtılır. Kazan dairesi yönetmeliği ile kazanın hacmi veya güvenlik için uygulanması gereken tedbirlere yönelik beyanlar açıklanır. Kazanın verimliliğinin sağlanması teknik ekip tarafından sağlanan keşif çalışması sonucu net bir şekilde ortaya çıkarılabilir.

kazan dairesi

Kazan Dairesi Nerede Bulunmalı?

Kazan dairesi yönetmeliği kapsamında inşa edilen kazan dairesi yerini belirleyici birden fazla etken var. Öncelikle yakıt cinsi kazan boyutu ve hacmini etkilediği için tesiste buna uygun bir yerin belirlenmesi lazım. Ayrıca kazan dairesinin bir adet bina içerisine bir adet de bina dışına açılan bir kapısının olması da getirilen bir diğer şarttır. Dolayısıyla yer seçimi ilgili kriterleri karşılayabilen bir yer olması gerekir. Diğer bir konuda temiz hava girişinin zemin düzeyinde olması önem ifade ediyor. Bununla birlikte dışarı salınan egzoz gazının da tavan seviyesinde olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Tüm bu detaylar belirlendikten sonra tesis içerisinde en uygun bölüm seçilir veya buna uygun bir yer inşa edilebilir.

Kazan Dairesi Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Kazan dairesi yönetmeliği, kazan verimliliğinin sağlanması açısından gerekli bakımların yapılması konusunda tesis yönetimini sorumlu tutar. Kazan bakımı sayesinde enerji verimliliği sağlanabilir. Bu durum yakıt giderlerini olumlu şekilde etkiler. Kazan türüne göre bakım uygulamaları değişse de her kazan için tübüler sisteminde biriken kül veya issin temizliğinin yapılması en temel bakım çalışmasıdır. Bununla birlikte şunlara dikkat edilebilir:

  1. Su kontrolleri yapılmalıdır.
  2. Filtreler düzenli şekilde kontrol edilmelidir.
  3. Kazandan bacaya kadar olan kısımların bakımı yapılmalıdır.
  4. Dönüşüm pompası elle kontrol edilmelidir.
  5. Su kaçakları olup olmadığına bakılmalıdır.
  6. Havalandırmaya dikkat edilmelidir.
  7. Kazan dairesi sabunlu su ve çamaşır suyu yardımıyla temizlenmelidir.
  8. Atık su giderlerindeki tıkanmalar kontrol edilmelidir.
  9. Buhar vanaları denetlenmelidir.
  10. Emniyet kilidi kontrolleri yapılmalıdır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir;
Apartman ve Sitelerde Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?